Minden, ami pénz

Mindenki jól jár

2015/02/06. - írta: Cafeteriaguru

A béren kívüli juttatásokról - különösen ilyenkor az év elején sokat beszélünk. Kollégákkal hasonlítgatjuk a választható termékeket, ismerőseinkkel, barátainkkal latolgatjuk, mi lenne a legjobb döntés, olvasunk róla a sajtóban. Döntéshozóként ilyenkor alaposan megfontoljuk, mit bír el a céges büdzsé, milyen termékekkel tudjuk dolgozóink bérét vállalatvezetőként is optimálisan kiegészíteni.

Az öngondoskodásról is nap, mint nap hallunk. Tudjuk, értjük, hogy miért fontos tenni jövőért. Kevesen vannak azonban tisztában azzal, hogy az öngondoskodás és a cafeteria-rendszer szorosan összefügghetnek egymással. Az önkéntes nyugdíjpénztár vagy az egészségpénztár ideális eleme lehet a cafetériának.

Ez a blog azért indult, hogy a cafeterián belül a pénztári megoldásokról és az öngondoskodásról adjon teljesebb képet mindenkinek. Jó számolgatást, morfondírozást!

Első posztunk címe: "Mindenki jól jár". Nem véletlenül. Hisszük, hogy a pénztári megoldásokkal egyaránt jól járhatnak a munkavállalók és a munkáltatók. Mindenki.

A dolgozók az adókedvezmény kihasználása mellett  takarékoskodhatnak a nyugdíjas éveikre, vagy fedezhetik mindennapi egészségügyi kiadásaikat. A pénztári megoldások választása emellett a tagoknak befizetéseik után 20 százalékos, akár évi 150 ezer forint adó-visszatérítést jelenthet.

A munkaadók a kasszák révén szintén kedvező adózási feltételekkel bővíthetik a dolgozók juttatásait és a pénztári megoldásokkal bővített juttatási csomagokkal nemcsak a dolgozók lojalitását, és megtakarításait növelhetik, de akár munkavállalóik egészségének megőrzéséhez is hozzájárulhatnak.

Szeretjük a pénztárakat

Nem is csoda, hogy a Stabilitás Pénztárszövetség megrendelésére készült kutatásból egyértelműen az derült ki: jelentős az igény a pénztári megoldásokra, főként, ha azok a kedvezményes adózású cafetéria elemként is elérhetőek.

Az igény sajnos ma még nem mindenhol találkozik a kínálattal: 10-ből csak minden negyedik munkavállaló kap béren kívüli juttatást, a pénztári szolgáltatások pedig még kevesebb dolgozó számára érhetőek el cafetéria elemként.

 

Csak egészség legyen

A munkavállalók háromnegyede az egészségmegőrzésre fordítható keretet a leghasznosabb juttatások közé sorolta, ám egy friss felmérés szerint ma Magyarországon mégis háromból csak egy ember tud félretenni. Pedig tartalékra nagy szükség lehet, ha például hirtelen jött egészségügyi kiadásra kell a pénz. Ha szoros a családi költségvetés az sem mindegy, hogy ha illanna az egészség, mennyit költünk a visszaszerzésére, megtartására.

Az egészségpénztári tagok egészségmegőrzésre, egészségügyi kiadásokra, fordíthatják a megtakarításaikat. A befizetések utáni magas adó-visszatérítés miatt az egészségkasszák tagjai sokan úgy fogják fel: befizetéseikből a pénztáron át vásárolt minden egyes gyógyszer, szűrővizsgálat vagy támogatott termék 20 százalékkal olcsóbb, mint egyébként lenne. Nem véletlen, hogy a pénztári megtakarítások értékét egyre többen ismerik fel, és a munkahelytől kapott juttatást szívesen egészítjük ki magunk is. Tavaly például minden harmadik forintot így, maguktól fizetek be a kasszatagok.

Időskori biztonság? A nyugdíjpénztári eredmények magukért beszélnek

A hosszú távú öngondoskodás is kiemelten fontos mindannyiunk számára, ugyanis nem titok, a nyugdíjba vonulás után - megtakarítás nélkül - kevesebb jut majd a mindennapokra.

A pénztári megoldások a piacon elérhető legversenyképesebb megoldásokat nyújtják a fenti problémára.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak teljesítménye kifejezetten impozáns. A Stabilitás Pénztárszövetséghez tartozó, az önkéntes nyugdíjpénztári piac 90 százalékát lefedő kasszák 2013-ban 8 , tavaly pedig 10,5 százalékkal gyarapították a tagok vagyonát. Tagságuk többsége számára a rengetegen két számjegyű hozamot termeltek.

Még meggyőzőbb, ha az egy-egy tagra vetített vagyon növekedését nézzük: 2012 végén egy tag vagyona közel háromnegyed millió forintra rúgott, 2014 végén pedig már 900 ezer forint felett járt ez az összeg. Két év alatt tehát átlagosan közel negyedével nőtt egy-egy tag vagyona. Hasonló eredményt most, az alacsony kamatok korában kevesen értek el főleg a pénztárakéhoz hasonlóan alacsony költségek mellett.

Cafeteria az öngondoskodásért? Igen. A cafetériával kombinálva a pénztári megoldások révén a jövő nyugdíjasa, egészségét karban tartva vághat neki a nyugdíjas éveinek. Mindenki jól jár!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://cafeteria.blog.hu/api/trackback/id/tr157171723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása