Minden, ami pénz

A magyarok a legkövérebbek

2015/03/05. - írta: Cafeteriaguru

Bár a várható élettartam nőtt az elmúlt évtizedekben, a magyarok egészségi állapota messze van a kedvezőtől. Épp ezért fontos az egészségről is (ön)gondoskodni.

Kezdjük a jó hírrel. Az elmúlt 25 évben jelentősen nőtt a várható élettartam. 1990-ben egy magyar nő születéskor várható átlagos élettartama 73 év volt, ugyanez 2013-ban már közel 79. A férfiak esetében 65-ről 72 évre nőtt az átlagosan megélt életkor. (Arról, hogy a nők tovább élnek, és így a nyugdíjcélú öngondoskodás mennyire fontos számukra, ebben a posztban írtunk részletesen.)  Beszédes adat az is, hogy ma Magyarországon az 50 éves egészséges nőkre várhatóan 15, a férfiakra 14 egészségben töltött év vár

 

mionitor.pngForrás: Sxc.hu

14-15 év elég jól hangzik, ám számos területen mégis elég rosszul fest a kép. Előző, a nyugdíjbombáról szóló posztunkban is az OECD adatait idéztük, és most is így teszünk.

Az OECD tavaly decemberben megjelent egészségügyi felmérése szerint a magyarok a legkövérebbek a vizsgált harminc OECD-ország lakói között. Ez a tény, számos egészségügyi probléma forrása. A 2009-es adatokon alapuló összesítés szerint ráadásul a magyarok rengeteg alkoholt fogyasztanak, az egészséges ételekért viszont nincsenek oda.

Nem csoda hát, hogy majdnem minden negyedik magyar (22 százalék) érzi magát korlátozva egészségi probléma miatt. Ez ugyan javulás az öt évvel korábbi (29 százalékos) szinthez képest, és az uniós átlagnál is jobb, de még mindig nagyon magas értéket jelent. Évről évre nő azok aránya is, akik jónak vagy nagyon jónak ítélik egészségi állapotukat, ám ez a mutató az idősebb korcsoportokban jelentősen elmarad az Európai Unió egészére számított átlagtól. Leegyszerűsítve: minél idősebbek vagyunk, annál több az egészségügyi nyűgünk-bajunk.

A statisztikákat böngészve az is kiderül, hogy az elmúlt években drasztikusan csökkent a táppénzre menő munkavállalók száma, ami részben azzal magyarázható, hogy a táppénzes állomány jelentős fizetéskiesést jelent a munkavállalóknak.

Az adatok alapján tehát ugyan javul az egészségügyi kép, de még bőven van hova fejlődni. Ehhez nyújthatnak segítséget az öngondoskodás egyik legjobb formáját jelentő pénztári megoldások, ezek közül is elsősorban az egészségpénztári megtakarítás.A Stabilitás Pénztárszövetség megbízásából készült felmérés szerint a munkavállalók körében komoly az igény a pénztári megoldásokra. A munkavállalók háromnegyede tartja a leghasznosabb juttatások egyikének az egészségpénztári juttatásta megkérdezettek fele pedig ugyanezt mondta a nyugdíjcélú juttatásokról. (A Stabilitás megrendelésére készült felmérés eredményeiről itt olvashat bővebben.)

Ugyanakkor tény, hogy sokan egyáltalán nem takarékoskodnak egészségügyi kiadásokra vagy nyugdíjcélra. Ez nem fér bele a havi kiadásaikba. A Cafetéria blog megítélése szerint a megoldás a munkáltatók kezében vana cafetériajuttatásként adható pénztári megoldásokkal hozzájárulhatnak a munkavállalók egészségéhez és nyugdíjához. Így mindenki jól jár.

A dolgozó egészséget, időskori biztonságot kap maga és családja részére, a munkáltató pedig egy lojális, egészségtől kicsattanó alkalmazottat. A pénztári megoldásokkal mindenki nyerhet.

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://cafeteria.blog.hu/api/trackback/id/tr157242479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása