Minden, ami pénz

Vagyonokat költünk egészségre

2015/03/06. - írta: Cafeteriaguru

Előző posztunkban arra koncentráltunk, hogy milyen Magyarország egészségi állapota. Most lássuk, mennyibe kerül az egészségügy. Mennyit fizetünk érte? Rengeteget... Épp ezért van szükség a pénztárakra.

Fizetős? Vagy nem? 

Bármilyen egészséges egy ország, az tény, hogy szükség van az egészségügyi ellátórendszerre, amely gondok esetén segít, egészséges éveinkben pedig biztonsági védőhálóként feszül alattunk.

orvos.jpg

A Cafetéria blog szerint érdemes bemutatni az egészségügyi rendszer kereteit, hisz sokan nincsenek teljesen tisztában azzal, hogy az pontosan hogyan is működik.

A Stabilitás Pénztárszövetség megbízásából készült - a hálapénzzel kapcsolatos attitűdöt feltérképező -  kutatásból, az derült ki, hogy a felnőtt magyar lakosságnak csak 30 százaléka tartja ingyenesnek az állami egészségügyi ellátást. Ők úgy látják, külön fizetés, hálapénz nélkül is elérhető az a szolgáltatás, és ellátás, amelyre szükségük van. A megkérdezettek több mint fele, 55 százaléka ellenben úgy vélte, részben ingyenes, részben fizetős a rendszer, vagyis az egyes ellátásokért hálapénzt vagy külön díjat kell fizetni, míg vannak szolgáltatások, amelyek ingyenesek. A magyarok 15 százaléka kifejezetten fizetős rendszerről beszél. Ők úgy vélik,  hálapénz vagy külön díj nélkül nem kapnak megfelelő ellátást és elég figyelmet.

Több mint 2 billió forint

Mennyit költ az ország valójában egészségügyi kiadásokra? Bár az elérhető legfrissebb adatok 2012-esek, az arányokat jól mutatják. A kérdéses évben 2216 milliárd forintra rúgtak ezek költségek. Ez 2,2 billió forintot jelent. Ennek nagy részét, kétharmadát az állam állta. A fennmaradó részt a szakzsargonban magánszférának titulált szektor fizette, tehát többek között a lakossági, az egészségpénztári kiadások adták a fedezetet.

Összességében az adatok szerint egy főre 223 ezer forint egészségügyi kiadás jutott. Fontos hangsúlyozni, hogy ez egy átlag, nyilvánvalóan voltak olyanok, akiknél ez az összeg jóval alacsonyabb, és voltak, akiknél nagyobb volt - derül ki a statisztikából.

A KSH kiemelte az egészségpénztárak szerepét is, mikor arról írt, hogy az egészségügyi kiadásokból a korábbi években egyre nagyobb részt vállaltak az egészségpénztárak, bár az adózási változások miatt 2010 után ez a növekedés lelassult. Még ezzel együtt is, az egészségpénztárakon ma 50-55 milliárd forint összeg áramlik át.

Az egészségpénztári kifizetések nagyobb részét a lakosság gyógyszerekre fordítja: míg 2006-ban a kiadások alig több mint harmadát költötték gyógyszerekre, öt évvel később már a teljes összeg több mint felét a patikákban hagyták. 

Az elmúlt évtizedek távlatában tehát az látszik, hogy az egészségpénztárakra szükség van, és megfelelő feltételek mellett számottevően hozzájárulnak az egészségügyi rendszerhez, ezen belül a kiadásokhoz.

Az egészség érték. A pénztárak? Kellenek! Nagyon!

Az egészségpénztári támogatás nem egy egyszerű pénzhelyettesítő, hanem egyben egészségügyi tudatosságot építő elem is. Az egészségpénztári támogatást, mint cafeteriaelemet a pénztártagok jövedelmi helyzetüktől függetlenül ki tudják használni, méghozzá - szemben más, például rekreációs elemekkel - célzottan az egészségük direkt javítása, megtartása érdekében, és közvetlenül a megelőzéssel és a betegségek gyógyításával összefüggő kiadásaikat is ebből fedezhetik.

Nem csoda, hogy a Stabilitás Pénztárszövetség megrendelésére készült kutatás szerint a munkavállalók szemében kiemelt szerepet kap az egészség, illetve az egészségmegőrzést célzó megtakarítások. Ugyanakkor tény, hogy komoly részük nem tud megtakarítani váratlan egészségügyi kiadásokra. Ezen segíthetnek a munkáltatók, akik béren kívüli juttatásként biztosíthatnak egészségpénztári hozzáárulást, ezzel lehetővé téve olyanok számára is a takarékoskodást, közvetve pedig az egészségmegőrzést, akiknek erre nincs elég pénzük. Arról már írtunk, hogy az igény a munkavállalók részéről adott.

A munkavállalók jelentős része számára már ma is az egészségpénztári munkáltatói támogatás jelenti azt a biztos forrást, melyből ki tudják váltani gyógyszereiket, illetve meg tudják vásárolni a számukra fontos, más forrásból anyagi helyzetük okán akár finanszírozhatatlan, gyógyászati segédeszközöket, fogászati ellátást, szűrővizsgálatokat.

 

Nem meglepő hát, hogy a munkavállalók háromnegyede a leghasznosabb juttatások közé sorolja az egészségpénztári támogatást. 

A felmérés eredményeit és az ahhoz tartozó érdekes táblázatokat itt tekintheti meg.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://cafeteria.blog.hu/api/trackback/id/tr77242991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása