Minden, ami pénz

Van jobb a bérnél?

2016/07/09. - írta: Cafeteriaguru

Bár a jövőre tervezett cafeteriaszabályozás megemelte az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári tagsághoz adható munkáltatói támogatás adóterhét, az öngondoskodás továbbra is a bérnél kedvezőbb kondíciókkal támogatható. Most érdemes mérlegelni.

Ha maradnak a közelmúltban elfogadott cafeteriaszabályok alapvetően megváltozik a rendszer, amely

érinti az öngondoskodást is, akár az alkalmazottak, akár a munkáltatók szemével nézzük a helyzetet.

A változás pénztárak működését egyáltalán nem érinti, a céges támogatás adózását viszont átszabja. Az eddigi szabályok szerint a munkaadók évi 200 ezer forintig kiemelt adókedvezménnyel támogathatták például a dolgozók önkéntes nyugdíjpénzári és egészségpénztári tagságát is. Ezt váltja fel ebben a kedvezményes körben a – nyugdíjalapot nem képező - készpénz és a nyaralási plasztikként is ismert SZÉP-kártya egyeduralma. A jelenleg ismert szabályozás szerint ugyanakkor jövőre a korábbi 200 ezer forintos keret feletti juttatásoknál megismert szintre növekszik a pénztári tagsághoz adható munkáltatói támogatás adóterhe, igaz cserébe limit nélkül lesz adható.

Azt, hogy a munkavállalók milyen juttatást kérnek majd 2017-ben, nem árt alaposan megfontolni, ugyanis a pénztári tagság továbbra is jó választás és bár a „készpénz-cafetéria” a nyugdíjunkba nem számít bele, de elvileg lehetőséget teremthet, hogy egy részét változatlanul 20 százalékos állami támogatással fordítsák a saját nyugdíjszámlájuk gyarapítására a dolgozók. Emellett

a munkáltatóknak is érdemes kalkulálniuk, ugyanis az adóteher növekedése számukra nem biztos, hogy jelentős többletráfordítást jelent.

A vállalatoknak több okból is érdemes továbbra is vállalniuk dolgozóik előtakarékosságának támogatását. Már csak azért is, mert

a pénztári támogatás továbbra is kedvezőbb, mintha ugyanazt az összeget készpénzben, bérként kapná a dolgozó.

Ez a támogatás fokozhatja a dolgozók lojalitását, nem beszélve arról, hogy a munkáltató így hozzájárul a dolgozó kiszámíthatóbb nyugdíjas éveihez, és egészségének megőrzéséhez, ami szintén fontos a munkáltatónak.

Ha az adott alkalmazott egészségpénztári tagként megőrizheti az egészségét, azzal a munkáltató is jól jár.

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége azt hangsúlyozza, hogy az adókörnyezet változása, az adóteher növekedése miatt még inkább kiemelt szerepe van a munkáltatók tudatosságának, nem csupán a megtakarítást segítő támogatási rendszerek megőrzésében, de a dolgozók tájékoztatásban és saját öngondoskodásra buzdításában is.

A munkáltatók edukációs és támogató szerepe miatt, és mert a céges támogatásoknál az ösztönzők nagyon sokat számítanak,

az ÖPOSZ szeretné elérni a kormánynál az adózási feltételek optimalizálását, azaz hogy a munkaadók a jövőben is kedvezményesen támogathassák a pénztári tagságot.

Az egyéni megtakarítási kedv érdekében pedig azt kérik, hogy a jelenlegi 20-ról 30 százalékra növekedjen az egyéni befizetések után járó adókedvezmény.

Az ÖPOSZ bízik abban, hogy módosítható a szabályozás és elfogadják a javaslataikat. Rengeteg ember jövőjéről, nyugdíjáról, egészségéről van szó: a hazai pénztáraknak 2 millió tagja van.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://cafeteria.blog.hu/api/trackback/id/tr488876224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása