Minden, ami pénz

Kiállították a nyugdíjbizonyítványt

2016/10/15. - írta: Cafeteriaguru

Rendhagyó és látványos adatok az önkéntes pénztárak bizonyítványából.

Százból nyolcvanketten, azaz 100-ból 82-en az önkéntes nyugdíjpénztárakat vágták rá arra a kérdésre, hogy milyen nyugdíjcélú megtakarítási formákat ismernek. Jóval le van maradva a pénztáraktól a nyugdíjbiztosítás, amit a megkérdezettek alig több mint fele ismer. A nyugdíj-előtakarékossági számla pedig a bronzérmes helyen áll.

Az ábrából az derül ki, hogy az emberek negyedének van nyugdíjpénztári megtakarítása. Másik oldalról nézve: az emberek fele takarékoskodik bármilyen módon a nyugdíjára. Újabb pont az önkéntes nyugdíjpénztárak mellett.

Akkor lássuk, mi kellene ahhoz, hogy a munkavállalók bele is vágjanak egy önkéntes nyugdíjpénztáras takarékoskodásba.

Az emberek fele már akkor meglépné, ha a munkáltatója adna ehhez támogatást.

  • Százból negyvenhárman pedig akkor, ha fizetésemelést kapna.
  • Az emberek harmada vágna bele, ha extra pénz állna a házhoz, például a várhatóan jövőre életbe lépő készpénzes cafeteria.

Mindezekből az adatokból egyrészt látszik az, hogy sokan vannak, akik eddig nem léptek be önkéntes nyugdíjpénztárba, annak ellenére, hogy a legismertebbek ezen a porondon. Másfelől pedig az, hogy, ha valamilyen forrásból érkezik pénz, akkor az érintettek nekilátnának a pénztártagsággal járó takarékoskodásba.

Röviden, tömören, érthetően

Eddigi posztjainkban külön-külön említettük a pénztárak előnyeit, de most pontokba szedtük a legfontosabbakat.

A pénztárak a hivatalos jegybanki adatok szerint az egyik legalacsonyabb költség fenntartható megtakarítási formát jelentik, immár két évtizede

  • Ezzel összefüggésben: az önkéntes pénztárak működése egyszerű, érthető, emellett rugalmas és olcsó
  • A pénztárakba évente több mint 150 milliárd forint érkezik, és 2 millió tagjuk van
  • A pénztári rendszeren belül az önkéntes nyugdíjpénztárakban több, mint egymillió munkavállaló gyűjt nyugdíjára, akiknek átlagos vagyona már 1 millió forint felett van
  • A pénztárak rendre remekül teljesítenek, magas hozamokat biztosítanak
  • A egészségpénztárak közel hárommillió embert egészségügyi kiadásait fedezik, a tagok mellett ugyanis a családtagok kiadásaira is felhasználható a megtakarítás

 

Megjegyzés: Az idézett kutatást az NRC készítette az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége megrendelésére. A kutatás fókuszában a nyugdíjcélú és egészségügyi öngondoskodás megítélése és gyakorlata állt. Az 1000 fő megkérdezésével készült kutatás célcsoportja a 18-59 éves gazdaságilag aktív lakosság volt.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://cafeteria.blog.hu/api/trackback/id/tr4511809529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása