Minden, ami pénz

Orvosság a munkaerőhiányra

2017/12/22. - írta: Cafeteriaguru

A béren kívüli juttatásokat nem véletlenül adják a cégek. Ezek a megoldások nem csak a dolgozók körében népszerűek, de a cégek számára is előnyösek, mert hatékonyak, és mert  hozzájárulnak a munkaerő megtartásához is. Ez utóbbi a kérdés pedig az utóbbi időben igencsak a fókuszba került. 

Magyarországon a harmadik negyedévben közel 74 ezer üres betöltetlen állás volt a hivatalos KSH-adatok szerint. Egyre több ágazat, például a kiskereskedelem, az építőipar küzd munkaerőhiánnyal, egyszerűen nincs elég ember. A meglévő dolgozók megtartása nagyon lényeges szempont lett a vállalatoknál. Ezt mutatja többek között, hogy a nettó fizetések jelentősen, több mint 10 százalékkal nőttek 2017-ben. 

A fizetések mellett sok munkaadó béren kívüli juttatásokat is nyújt a dolgozóknak. Ezek a juttatások a munkavállalók megtartásához is hozzájárulhatnak. Ezt igazolja az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége által végzett felmérés is. A kasszákkal kapcsolatban álló vállalatok közel 61 százaléka szerint a béren kívüli juttatások fontosak ebből a szempontból. Még inkább érzik az önkéntes pénztári juttatások jelentőségét ebből a szempontból a multinacionális és nagyvállalatoknál: közel háromnegyedük munkaerő megtartó eszközként is tekint az öngondoskodás támogatására.

A béren kívüli juttatások között 2018-tól az ideinél közel három százalékkal alacsonyabb adóterhelés mellett adható hozzájárulás az önkéntes nyugdí- és egészségpénztári megtakarításhoz ugyanis nem csak a munkáltatók számára kedvező. 

Mindezzel összefügghet az ÖPOSZ kutatásának azon eredménye, hogy a pénztárakkal kapcsolatban álló munkáltatók nagy része jövőre is szinten tartja, vagy növelni tervezi a pénztári juttatásokat. Márpedig az adóváltozások miatt a szinten tartás is azt jelentheti ugyanis, hogy például egy bruttó keretből adott kiegészítés után több kerül a pénztártag megtakarításába. Egy átlagos cafetériakeretnél akár több ezer forintról lehet szó. 

A dolgozók így egyénileg, vagy munkáltatóik segítségét kérve, a pénztári megoldásokat választva egyszerű és rugalmas módon, egyéni befizetéseik után járó 20% adókedvezmény mellett törekedhetnek az egészségük megőrzésére és takarékoskodhatnak idős éveikre.Jövőre is.

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://cafeteria.blog.hu/api/trackback/id/tr1113518135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása