Minden, ami pénz

Szép pénzt termeltek a kasszák a tagoknak

2015/03/04. - írta: Cafeteriaguru

Sikeres évet zártak a pénztárak és a pénztártagok. Az önkéntes nyugdíjkasszák a befektetési tevékenységükkel átlagosan 9 százalékos hozamot értek el, de nem ritka a két számjegyű hozameredmény sem - írja a Portfólió.hu az MNB friss statisztikáira hivatkozva.

Az online gazdasági portál cikkében kiemeli, hogy bár a tagok száma csökkenést mutat, a pénztári befizetéseken belül jelentősen megnőtt az egyéni hozzájárulások aránya. Míg a harmadik negyedévben ez 63,5 százalékot tett ki, addig év végére ez az arány már 81 százalék fölé emelkedett, mely a vizsgált negyedévekben a legnagyobb egyéni hozzájárulási arány is egyben.

penz.pngFotó: Sxc.hu

A befektetési eredmény és az éves hozam 9 százalékot tett ki, ami jó teljesítménynek számít. A Portfólió cikke utal arra is, hogy az előzetesen kalkulált éves hozamokat megnézve kiderül, volt olyan pénztár, amelyik 18,5 százalékos hozamot ért el. (A Portfólió cikkét itt olvashatja el.)

Az eredmények összhangban vannak a Stabilitás Pénztárszövetség korábban - február közepén - közölt adataival, amely szerint kiemelkedő teljesítményt értek el tavaly  az önkéntes pénztárak. (Az MNB és a Stabilitás Pénztárszövetség adatai között van némi különbség, mivel a jegybank az összes önkéntes nyugdíjpénztár adatairól számolt be, míg a Stabilitás csak a szövetséghez tartozó pénztárakéról, amelyek egyébként a teljes piac 90 százalékát fedik le.)

Emlékeztetőül: a Stabilitás Pénztárszövetség tagjai, a piac több mint 90 százalékát lefedő önkéntes nyugdíjpénztárak. Az összesített vagyonuk 2014 végén 1009 milliárd forintot tett ki, ami 10,5 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi 912,6 milliárd forinthoz képest. „A kiváló eredménnyel az érintett kasszák teljesítették a Stabilitás Pénztárszövetség év elején kitűzött, egyébként ambiciózus célját, amely szerint 1000 milliárd forint fölé emelkedik az összesített vagyon. A 10 százalék feletti vagyonnövekedés a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben kifejezetten jó teljesítmény” – kommentálta a tavalyi eredményeket Lehoczky László, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke. Hozzátette: a tagpénztárak portfólióik kockázatától függően 2,2-18,51 százalékos hozamot értek el a múlt évben.

A Cafetéria blog ezekről írt korábban:

Csúcson az adókedvezmény

Megdöbbentő különbségek

Egymillió magyar egybilliót spórolt

Ha korán kezdjük, elég lesz

Béren kívül: melyik a legnépszerűbb? 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://cafeteria.blog.hu/api/trackback/id/tr857240263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása