Mi a helyzet a béren kívül?

Tudja kik Magyarország újdonsült milliomosai?

2016. február 12. - Cafeteriaguru

Vegyük kézbe a jövőnket

Az önkéntes nyugdíjpénztári tagok. Sajnos egyelőre csak az átlagvagyonukat tekintve. Látványos növekedéssel zárták 2015-öt az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségéhez tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak. Az önkéntes nyugdíjkasszák összesített vagyona már 1070 milliárd forint, az egy tagra jutó vagyon több, mint 1 millió forint.

Jól szerepeltek tavaly a Pénztárszövetséggel együttműködő egészségpénztárak is: nőtt a vagyonuk és a taglétszámuk is. Az egészségpénztári tagok is jó évet zártak. Tavaly több, mint 7 millió esetben vették igénybe pénztári számláikat, esetenként átlagosan majd 5300 forintot költve így.

cafeteria_blog5_2.PNG

Az eredmények magukért beszélnek. Pénztári megoldásokkal apránként is sokat takaríthatunk meg. Az egyedülállóan rugalmas, egyszerű, hatékony egyben olcsó  önkéntes nyugdíjpénztárak tagjai kis összegekkel is sokat tehetnek jövőjükért. Sőt, ha időben kezdik a spórolást és kitartóak a megtakarításban, akár milliókat is felhalmozhatnak. Nem véletlen, hogy egyre többen választják béren kívüli juttatásként is a pénztárakat. Vagy választanák, ha tehetnék…

Négy százalék fölötti reálhozam

Bár 2015-ben befektetési szempontból több nehéz negyedévvel is szembesültek a kasszák, a hozamprognózisokból pedig látható volt, hogy a korábban megszokott, akár két számjegyű hozamok a következő években már nem reálisak, mindazonáltal bár az egyes portfóliók teljesítménye az átlagtól eltérhet az ÖPOSZ önkéntes nyugdíjpénztárainak becslések szerinti 4 százalékos reálhozama impozáns.

Egyre többet teszünk félre: az önkéntes nyugdíjpénztárak történetében először az egy főre jutó vagyon átlépte az egy millió forintos határt

Rekordszintet ütött meg tavaly a tagi befizetések nagysága is:

az önkéntes nyugdíjpénztárakban elérhető akár 150 ezer forintos, jövedelemhatártól független 20 százalék nagyságú adó-visszatérítés nagyon vonzó lehetőség,

így érthető, hogy az utolsó negyedévi tagi befizetések szintén rekordnagyságot értek el.

Az egész évre vonatkozó adatok is jól mutatják a tagok aktivitását: 2015-ben az egyéni befizetések összege 65,2 milliárd forintot tett ki, ami 7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket. Hasonlóan magas éves befizetésre még nem volt példa az önkéntes kasszák történetében.

Szja-kulcs csökkenésből nyugdíj-megtakarítás növelés

Kimondhatjuk tehát, hogy fokozódik a megtakarítási kedv. Egyre többen gondolják komolyan az öngondoskodást és készek tenni jövőjük biztosításáért. Jó lehetőség erre az is, hogy idén a személyi jövedelemadó kulcsának 16-ról 15 százalékra csökkent. Ez egy százalékos nettó bérnövekedést jelent.

Az szja-csökkenés miatti egy százalékos növekedést anélkül fordíthatjuk nyugdíjcélra, hogy havonta kevesebbet vinnénk haza.

Az ÖPOSZ friss kutatásában a munkavállalók több, mint fele vélekedett úgy, ha az adócsökkentésből adódó többletet ráadásul a munkáltatója azonos összeggel kiegészítené, akkor ezt a pénzt nyugdíjcélú megtakarításra fordítanák. Sőt az érintettek közel ötöde - 19 százaléka - biztosan önkéntes nyugdíjpénztárba tenné ezt az összeget.

Amelyek, ahogy a fentiekből is kiderül, a pénztárakban igen jó helyen vannak.

És jól fialnak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cafeteria.blog.hu/api/trackback/id/tr588383252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.