Minden, ami pénz

Nem éri meg kimaradni

2016/02/22. - írta: Cafeteriaguru

Az önkéntes nyugdíjpénztári tagság kész arra, hogy fokozza a tempót. Meg is mondták, mi kellene ehhez.

Előző posztunkban - az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége által megrendelt kutatás eredményei alapján – azt taglaltuk, hogy az önkéntes nyugdíjpénztáraktól eddig távol maradók milyen esetben lépnének be egy-egy kasszába és kezdenék meg a nyugdíjra való takarékoskodást. Egy kutatás persze akkor teljes, ha ugyanezt a kérdést a jelenlegi tagoktól is megkérdezik. Most sem volt ez másként.

Lássuk mennyire elégedettek, akik tagként már jól ismerik a pénztárakat.

Az adatok alapján nagyon. Ugyanis a nyugdíjpénztári tagsággal rendelkezők válaszai markánsan különböznek a tagsággal még nem rendelkezőkétől. Őket már egyértelműen meggyőzték a pénztári előnyök. Ez a megtakarítási forma jelenleg az egyik legkedvezőbb a piacon: olcsó, gyors és rugalmas.

A kasszatagok háromnegyede növelné szívesen befizetéseit valamilyen ösztönző hatására (fizetésemelés, munkáltatói hozzájárulás). Az önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal nem rendelkezőket is motiválná a fenti kettős: tízből négy dolgozó közülük is egyből belevágna a megtakarításba.

A legnagyobb motiváló erő persze mindenki számára fizetésemelés. A megkérdezett pénztártagok 63 százaléka akkor növelné a befizetéseit, ha nőne a bére. Ez sem lehet véletlen. Minden bizonnyal jól tudják, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések már említett rugalmassága azt jelenti, könnyedén aktuális élethelyzetünkhöz tudjuk igazítani a megtakarítást. A tagsággal nem rendelkezőknek is fontos erről a rugalmasságról tudniuk, hiszen most csak 38 százalékuk gondolja úgy, hogy magasabb fizetés esetén belépne egy pénztárba.

cafeteria_blog9_tagok.jpg

Az önkéntes nyugdíjpénztári tagok több, mint fele akkor is szívesen növelné a befizetését, ha a munkáltatójától is kapna emellé ugyanekkora összegű pénztári támogatást. Az pénztári tagsággal nem rendelkezőket is motiválná ez a belépésre, bár körükben feleolyan népszerű a fenti megoldás lehetősége, mint az aktív pénztártagoknál.

 Mindebből az látszik, hogy

a jelenlegi tagok pontosan tisztában vannak az önkéntes nyugdíjpénztárak előnyeivel, és amint az anyagi feltételek adottak

 - legyen szó fizetésemelésről vagy munkáltatói hozzájárulásról - szinte azonnal tovább gömbölyítenék a számlájukat, ezáltal biztosítva önmaguk számára a gondtalanabb idős kort

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://cafeteria.blog.hu/api/trackback/id/tr808402334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása