Minden, ami pénz

Három hét maradt, hogy 20 százalékkal többet kaphasson

2018/12/10. - írta: Cafeteriaguru

Az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárakhoz járó - 20 százalékos, évente akár 150 ezer forintos - adókedvezményt most kell kihasználni, mert az év végéig történő befizetésekkel maximalizálható az adókedvezmény, ami nem csak a mostani pénztártagoknak jár, hanem azoknak is, akik az év végéig belépnek. A kasszák nem véletlenül számítanak befizetési rekordra. Érvek és érdekes ábrák.

A megtakarításoknál, különösen, amikor a jövőnkre teszünk félre, minden többlet sokat számít. Pláne 20% pluszpénz! Az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári megtakarításhoz járó 20 százalékot (akár 150 ezer forintot) pedig úgy lehet besöpörni vagy elvinni a plafonig, ha valaki december végéig belép egy önkéntes pénztárba és takarékoskodni kezd, ha pedig tag, akkor a következő hetekben befizeti az erre szánt összeget. Nagyon leegyszerűsítve ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy aki már pénztártag és idén minden hónap elején egyénileg befizetett mondjuk 5 ezer forintot. Akkor ezért 12 ezer forint adóvisszatérítést kaphat. Extra befizetéssel viszont az év végéig növelheti a befizetéseit és az adókedvezményt is. Például további 60 ezer vagy 120 ezer forint befizetéssel újabb 12 ezer, illetve 24 ezer forint kedvezményhez jut. Ez pedig garantált, az egyéni befizetésekre mindenképpen jár az adott évben megfizetett összevont adóalapjának személyi jövedelemadója erejéig és az átutalt adó-visszatérítés összege – költséglevonás nélkül – növeli a pénztári megtakarítást.

Rekord jöhet - heti 2,2 milliárddal

A Pénztárszövetség (Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége) az elmúlt évek gyakorlata alapján egyenesen rohamra számít az adókedvezmény kihasználását, maximalizálását tervező emberektől az év végéig. Ugyanis ezekben a hetekben érkezett a korábbi években is a legnagyobb összeg.  A Pénztárszövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztáraknál utolsó negyedévben akár 30 milliárd forintra rúghat az befizetések összege. Ha ez teljesül, akkor 2018-ban akár 114 milliárd forinttal gyarapíthatják az érintettek a megtakarításaikat. Ez egy hétre lebontva is szép summa: átlagosan 2,2 milliárd forintos összeget jelentene. Az adókedvezmény maximalizálása mellett persze a befizetésekkel az érintettek gondoskodnak magukról és családjukról.

Ha nem fér bele, akkor is lehet megoldás – fókuszban a munkaadók!

A Pénztárszövetség természetesen tudja, hogy vannak olyan dolgozók, akik bár nagyon szeretnének az időskorukra és az egészségmegőrzésükre félretenni a pénztárakon keresztül, de munkaadójuk támogatása nélkül nem könnyen vágnak ebbe bele.

Itt lépnek a képbe a munkáltatók, akik segíthetik az alkalmazottak takarékoskodását. Jövőre pedig egy új szabály erre nagyon jó lehetőséget ad. Arról van szó, hogy jövőre nem csak az egyéni befizetésekre jár a fentebb említett 20 százalékos adókedvezmény, hanem arra az összegre is, amit a munkáltatók fizetnek meg hozzájárulásként a dolgozók pénztári számlájára. Az alkalmazottak szempontjából ez hibátlan lehetőség, így közel 10 százalékkal jobban járnak, mintha a munkáltatójuk ugyanezt a pénzt fizetésként adná oda. Éppen ezért a dolgozók iránt felelős munkáltatóknak érdemes ennek fényében összerakni a 2019-es juttatási csomagokat.

Összességében tehát a legfontosabbak: az év végéig érdemes a tagoknak növelniük a megtakarításaikat az adókedvezmény kihasználása, maximalizálása érdekében. A munkáltatók pedig jövőre még nagyobb szerepet kapnak az öngondoskodásra, ezen belül a pénztári takarékoskodásra nyitott dolgozók szempontjából.

Az egészségpénztári megtakarítással ugyanis az emberek megteremthetik a későbbi esetleges egészségügyi kiadásaik fedezetét, legyen szó gyógyszervásárlásról vagy valamilyen ellátásról. Az önkéntes nyugdíjpénztárival pedig az időskort teszik anyagilag könnyebbé.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://cafeteria.blog.hu/api/trackback/id/tr914467642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása