Minden, ami pénz

Mire spórolnak leginkább a magyarok?

2016/09/29. - írta: Cafeteriaguru

Fontos a nyugdíj meg az egészség, de...

A magyarok leginkább a váratlan élethelyzetekre, például munkahely elvesztésére, lakásvásárlásra és gyerekeik taníttatására igyekeznek tartalékolni. A nyugdíjas évekre gyűjtés átlagosan a negyedik és ötödik helyre kerül a megtakarítási célok között*. Ugyanakkor 15 százalék számára a nyugdíjra történő takarékoskodás a legfontosabb, míg 12 százaléknál az egészségügyi kiadásokra való spórolás áll az első helyen, sőt utóbbi közel 60 százalékunk számára dobogós fontosságú cél.

A rövidebb távú célokról és kiszámíthatatlan helyzetekről gondoskodás jellemzően megelőzi a nyugdíjfelkészülést, de a hazai dolgozók életében összességében fontos helyet kapnak az egészségmegőrzést és a gondtalan nyugdíjas éveket célzó megtakarítások is.

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége által rendelt felmérés alapján a dolgozók harmadának van nyugdíjcélú megtakarítása. Látványosak azonban a korosztályos különbségek. A fiatalok még nem igazán gondolnak a távolabbi jövőre: a harminc alattiak táborából még csak minden negyedik válaszadónak van nyugdíjmegtakarítása, a negyvenhez közelieknél az arány már 28 százalékos, az ötveneseknél 35 százalékos.  

A megtakarítók között több férfit találunk, mint nőt és persze a nyugdíjtakarékosság szempontjából is kulcskérdés a pénz is: a magasabb jövedelműek inkább élnek ezzel a lehetőséggel, ráadásul a megkérdezettek kétharmada állítja, a jelenleginél magasabb összeggel takarékoskodna időskorára, ha több lenne a fizetése.

Azok között, akik takarékoskodnak a önkéntes nyugdíjpénztárban tagsággal rendelkezők aránya évről-évre bővülni látszik. Talán nem is véletlenül. A nyugdíjcélú megtakarítások között ez az egyik legversenyképesebb alternatíva: rugalmas, olcsó, egyszerű, ráadásul egyéni befizetéseink után 20% adó-visszatérítést is igénybe vehetünk, a kamatos-kamat pedig szintén nekünk dolgozik.

*Megjegyzés: Az idézett kutatást az NRC készítette az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége megrendelésére. A kutatás fókuszában a nyugdíjcélú és egészségügyi öngondoskodás megítélése és gyakorlata állt. Az 1000 fő megkérdezésével készült kutatás célcsoportja a 18-59 éves gazdaságilag aktív lakosság volt.

A posztban szereplő grafikon az “Ön szerint melyek a legfontosabb megtakarítási célok az alábbiak közül?” kérdésre adott válaszokat összegzi.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://cafeteria.blog.hu/api/trackback/id/tr1611751465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása