Minden, ami pénz

Egyre többen ébrednek rá a megoldásra

2017/10/06. - írta: Cafeteriaguru

Az előző posztunkban tett ígéretünknek megfelelően jöjjön egy érdekes adat arról, hogy miként készülünk az idős korunkra.

Az mindenképpen jó hír, hogy egyre többen tartják fontosnak azt, hogy takarékoskodjanak a nyugdíjukra. Igaz, megtakarítási célként a nyugdíj továbbra is háttérbe kerül több másik - kétségtelenül fontos - versenyzővel szemben, például az váratlan helyzetekre készüléssel, vagy az egészségmegőrzéssel.

Az is látszik, hogy az érintettek többsége kevesebb, mint 10 ezer forintot tud eltenni havonta céljaira.

Emiatt persze nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy minél fiatalabban kezdjük a spórolást, annál többre jutunk vele. Nem csak azért, mert sok kicsi sokra megy, de a 20 százalékos, akár 150 ezer forint önkéntes pénztári adókedvezmény, hozam, valamint kamatos kamat potenciálisan jelentős vagyonnövelő hatása miatt is.

A korábbi években jellemzően nem a pályakezdők léptek be az önkéntes nyugdíjpénztárba, pedig ahogy az MNB egy szeptemberi rendezvényen rámutatott, a korán ébredők sokszoros megtakarítást halmozhatnak fel ugyanannyi erőfeszítéssel, mint aki csak negyvenes éveiben, vagy még később kezd nyugdíjra spórolni. Igaz, hogy soha nem késő belevágni az előtakarékosságba, de a saját életünket könnyítjük meg, ha ezt minél fiatalabban tesszük.

Döbbenetes, de a témáról megkérdezettek 71 százaléka kevésnek tartja azt az összeget, amit félre tud tenni és csak 2 százalékos azoknak az aránya, akik úgy látják, hogy már most is az ideálisnál többet tudnak spórolni a nyugdíjukra.  Ki tudja, ha valamennyien pályakezdőként félretettek volna napi párszáz forintot  erre, vajon ugyanígy látnák-e a helyzetüket?

A következő posztunkban bemutatjuk a nyugdíjcélú megtakarítások egyik sztárját, a sorozat további részeiben pedig megoldást is felvázolunk.

Megjegyzés: A cikkben idézett kutatást az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége megrendelésére az NRC készítette. A kutatás fókuszában a nyugdíjcélú és egészségügyi öngondoskodás megítélése és gyakorlata állt. Az 1000 fő megkérdezésével készült kutatás célcsoportja a 18-59 éves gazdaságilag aktív lakosság volt.

 

 

 

 

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://cafeteria.blog.hu/api/trackback/id/tr312933353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása