Minden, ami pénz

Régen sokkal jobb volt - így harap bele a nyugdíjpénzbe az adó

2016/07/06. - írta: Cafeteriaguru

Beszédes adatok arról, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári támogatás adóztatása hogyan harap bele a nyugdíjra spórolt pénzbe.

Az öngondoskodás egyik legjobb alternatíváját kínálják a nyugdíjpénztárak, ám nem mindenki teheti meg, hogy a fizetéséből félretegyen.

Pont ezért találták ki a munkáltatói támogatást.

Ez azt jelenti, hogy a munkáltató kedvezményes juttatásként gyarapíthatja a dolgozó pénztári megtakarítását. Volt, olyan időszak, amikor adómentesen is adhatott a munkáltató. No, de beszéljenek a számok.

blog5_illusztracio.png

Az ábrán látható, hogy                                       

a munkáltatói pénztári hozzájárulás adóterhelésének növekedése fokozatosan nőtt az utóbbi években,

emiatt a munkáltatók egyre alacsonyabb összeggel szálltak be a dolgozók pénztári megtakarításaiba.

2007-ig a minimálbér 100 százalékáig, 2008-tól pedig a minimálbér feléig volt adómentes a munkáltatói hozzájárulás. 2010-ben adókötelessé vált a juttatás, ami komolyabb esést okozott a munkáltatói befizetésekben.

2011-től az szja 1,19-szeresére rúgott a terhelés, 2014-től fejenként évi 200 ezer forintig 35,7 százalékos volt a terhelés, 200 ezer forint felett pedig több mint 50 százalékos volt az elvonás.

A cafeteriarendszer idei átalakítása miatt jövőre 50 százalék lenne bármekkora összeg esetén az adóterhelés. Habár az így adott pénztári juttatás nettó értéken továbbra is kedvezőbb lesz a dolgozónak, mintha bért kapna, több vállalat fontolóra veheti az eddigi támogatás megvágását, ami komoly érvágást jelentene azok számára, akik a munkáltatójuk segítségével takarékoskodnak a pénztárukban. Ők elég sokan vannak, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) megrendelésére készült kutatás szerint a közel 2 millió pénztártag közel felét érinti.

Az ÖPOSZ a rengeteg pénztártag érdekében konzultációt kezdeményezett a kormánnyal a szabályozás módosítása érdekében.

A szervezet szeretné elérni, hogy az emberek és az ország jövője szempontjából is fontos öngondoskodás kiemelt szerepet kapjon az állami kedvezmények segítségével.

Az ÖPOSZ azt javasolja, hogy az egyéni pénztári befizetések 20 százalékos adó-jóváírás mértéke 2017-től legalább 10 százalékponttal emelkedjen, a jelenleginél magasabb limit, és önálló jogcím meghatározása mellett. Emellett a szervezet - a munkáltatói befizetések alakulása miatt - szintén kiemelten fontosnak tartja, hogy a munkáltatóknak továbbra is legyen lehetőségük dolgozóik egészség- és nyugdíjcélú megtakarításainak kedvezményes támogatására.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://cafeteria.blog.hu/api/trackback/id/tr658870686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása