Minden, ami pénz

Nem akarunk nyaralásra spórolni

2016/07/08. - írta: Cafeteriaguru

Meglepetés vagy nem - ahogy vesszük. A nyugdíj tűnik a legfontosabbnak.

Sok szempontból logikus, de mégis meglepő eredmények jöttek ki az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége által készített kutatásából.

A közel 2 millió önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári tagot számláló szervezet többek között arra is kíváncsi volt, hogy a pénztártagok szerint mire érdemes a leginkább spórolni.

blog6_illusztracio.png

Ebben a posztban a “Nagyon fontos/fontos” válaszokat emeljük ki, mivel az mutatja legjobban a pénztártagok véleményét.

A kutatás szerint az érintettek közel 94 százaléka, azaz tízből kilencen a nyugdíjra való takarékosdodást tartják a legfontosabbnak.

Második helyen pedig az egészségügyi kiadások állnak, ezt tízből nyolc ember tartotta a legfontosabbnak. Ez az eredmény egyben azt is jelenti, hogy a lakáscélú megtakarításnál mind a nyugdíj, mind az egészség fontosabb, a lakásra történő spórolás ugyanis csak az emberek alig 60 százalék számára a legfontosabb cél.

A kutatás eredménye tehát egyértelmű válasz arra, hogy

a pénztártagok számára az öngondoskodás kulcsfontosságú, a nyugdíjra való takarékoskodás és az egészség megőrzése szinte minden másnál fontosabb.

Az erre történő takarékoskodásra pedig az egyik legjobb alternatívát a pénztárak biztosítják.

A pénztártagok tudatosságát mutatja, hogy az egyéni befizetések évek óta emelkedő pályán vannak, ezzel szemben a munkáltatói támogatások azonban csökkenést mutatnak, részben az adóterhelés miatt.

Az idén elfogadott szabályozás ráadásul jövőre megemeli a cafeteriarendszeren keresztüli munkáltatói hozzájárulás adóterhelését. Az ÖPOSZ azonnal lépett az ügyben és javaslatokat tett a rendszer további finomítására. A szervezet - a munkáltatói befizetések alakulása miatt - kiemelten fontosnak tartja, hogy a munkáltatóknak továbbra is legyen lehetőségük dolgozóik egészség- és nyugdíjcélú megtakarításainak kedvezményes támogatására.

A pénztártagok válaszaiból ugyanis az is világos volt, hogy közel kétharmaduk számára a munkáltatói támogatás fontos tényező és megcsappanása esetén sokan csak részben tudnák kipótolni azt.

A szervezet éppen ezért azt is szeretné elérni, hogy az egyéni pénztári befizetések 20 százalékos adó-jóváírás mértéke 2017-től legalább 10 százalékponttal emelkedjen, a jelenleginél magasabb limit, és önálló jogcím meghatározása mellett, ezzel is segítve az egyébként évről-évre növekvő egyéni öngondoskodás további terjedését.

 

 

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://cafeteria.blog.hu/api/trackback/id/tr238874344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása