Minden, ami pénz

Milliók üthetik a markod nyugdíjasként

2016/11/24. - írta: Cafeteriaguru

A matek egyszerű

Arról már többször írtunk itt a Cafeteria blogon, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás az öngondoskodási piac egyik legjobb alternatívája. Rugalmas és egyszerű, az egyik legalacsonyabb költség mellett fenntartható, 20 százalékos, akár 150 ezer forintnyi adókedvezményt jár hozzá, a pénztárak pedig rendre jelentős vagyongyarapodást mutatnak fel. Most azt is megmutatjuk, hogy lehet a pénztárakkal kevesebb, mint napi 200 forintból akár millióid.

Tegyük fel, hogy 1990-ben születtél, jövőre leszel 27. Talán még a szüleiddel élsz, talán már saját otthonodban és szerintünk dolgozol. Tegyük fel, hogy minden nap bedobsz plusz egy kávét/sütit/szendvicset amit akár ki is hagyhatnál, de ez fel sem merül, hiszen csak 200 forintba kerül és nagyon finom. Igazán nem tétel, igaz?

 És mi történne, ha ennél is kevesebbet minden hónapban félretennél?

 Mit ér napi 167, havi 5 ezer forint 2055-re, amikor a jelenlegi szabályok szerint várhatóan nyugdíjba mész? Úgy 17 milliót. 

3 százalékos reálkamattal, azaz az inflációval csökkentett kamattal számoltunk, így ebből a napi párszáz forintból közel 17 millió forint gyűlik össze az adókedvezmény és a kamatos kamat határára.  Egészen pontosan 16 618 890 forintot kaphatsz.

Ha tíz évvel később kapcsolsz, vagy mondjuk 1980-as születéseddel már a harmincas éveidet taposod ebből az összegből nyugdíjba vonulásig 7,8 millió forint jöhet össze.

 Napi 300 forint felett kezdődik a csoda

 Ha huszonévesként esetleg belefér a kiadásaidba, és napi 300 forint fölé menj, azaz legalább 10 ezer forintot tudsz havonta félretenni pénztártagként, ez már 33,5 millió forintot ér nyugdíjba vonulás idejére, míg egy tíz évvel idősebb megtakarító nyugdíjig számítva ebből 15,8 millió forintot hozhat össze.

Hogy miért érdemes és miért éri meg minél előbb megkezdeni akár havi 5 ezer forinttal a takarékoskodást az szerintünk ebből is elég jól látható. Tény, hogy minél előbb elindul a takarékoskodás, annál több pénz jut majd a nyugdíjas évekre.

Nem kell jósnak lennünk, hogy azt mondjuk, ma még te sem állsz készen a nyugdíjra. A legtöbben nem állunk. Pedig nem kellene sok hozzá. Napi 200, 300 forint.

A hamarabb megkezdett takarékoskodás jóval többet, milliókat hozhat pluszban a későbbiek során.

 Különösen most, év végén érdemes belevágni a megtakarításba, vagy magasabb fokozatba kapcsolni - és ha még nem tettük belépni egy önkéntes nyugdíjpénztárba - hogy kihasználva az idei egyéni befizetések után járó 20%, akár 150 ezer forintos adóvisszatérítést, könnyedén spóroljunk. Napi párszáz forinttal – időben ébredve - akár milliókat is.

 

 

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://cafeteria.blog.hu/api/trackback/id/tr4111995096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása