Minden, ami pénz

Extra bérnövekedés

2021/12/01. - írta: Cafeteriaguru

Szeptemberben a teljes munkaidőben alkalmazottak bruttó átlagkeresete 428 100, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 284 700 forint volt, mindkettő 9,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Míg a bruttó bérek a vállalkozások körében nyolc, a költségvetésben 9,4 százalékkal nőttek. Január óta a reálkereset 3,9 százalékkal emelkedett a 4,4 százalékos infláció mellett.

A növekedés szerkezete a korábbiaknál némileg kiegyenlítettebbé vált, miután közelített egymáshoz az állami és az üzleti szféra keresetemelkedése – kommentálta az adatokat Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. A szakember hozzátette, szeptemberben az átlagbér növekedési ütemének emelkedése egyértelműen a versenyszférára vezethető vissza, amely gyorsult az előző hónaphoz képest, miközben az állami szféráé lassult. Ezzel együtt továbbra is inkább a kisebb súlyú ágazatokban átlag feletti a bérnövekedés: ilyen a bányászat vagy éppen az építőipar, továbbá az információ-kommunikáció és az ingatlanügyletek területe. Hosszú idő után a szálláshely-szolgáltatásban és vendéglátásban is átlag felett, közel 10 százalékkal nőtt az átlagkereset. Egyértelműen azok a szektorok járnak élen, amelyekben a munkaerőhiány erős gazdasági teljesítménnyel párosul – állapította meg az elemző.

Virovácz Péter szerint jövőre a bértorlódás és a munkaerőhiány miatt akár a vártnál is jobban emelkedhetnek a munkaerőköltségek. Nem zárható ki, hogy a magas bérnövekedésből akár az ideinél is jóval nagyobb szeletet hasít majd ki az infláció. Az elemző az idei átlagosan 5 százalékos infláció után jövőre 4,8 százalékossal számol.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://cafeteria.blog.hu/api/trackback/id/tr2816770042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása