Minden, ami pénz

Rendkívüli megoldás: közösen vállalt megtakarítás plusz adókedvezménnyel

2017/12/19. - írta: Cafeteriaguru

A munkaadók többségének is tetszik a felvetés és szívesen bevezetnék azt a pénztári szektor által javasolt megoldást, amely szerint az önkéntes pénztári munkáltatói hozzájárulás után az egyénileg is takarékoskodó dolgozó további adókedvezményt kapna.  

Az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári megtakarítás esetében az egyéni befizetésekre jelenleg 20 százalék, évente maximum 150 ezer forint adókedvezmény jár. A pénztári megtakarítást a munkáltatók is segíthetik, az ő hozzájárulásuk 2018-tól a jelenleginél ráadásul majd három százalékkal kedvezőbben adózik majd. A munkáltató és a munkavállaló együttes, közös erőfeszítését az öngondoskodásban viszont eddig külön nem ösztönözte a rendszer. Épp ennek érdekében, a jelenlegi megoldások finomítására ezért az ÖPOSZ és a Századvég Gazdaságkutató kidolgozott egy konstrukciót, amely alapján azok a munkavállalók, akik egyéni befizetésekkel is növelik önkéntes nyugdíj-, és/vagy egészségpénztári megtakarításukat a pénztári tagsághoz adott munkáltatói hozzájárulás után is adókedvezményt kaphatnának.

A javaslat egyik fontos célja, hogy a munkáltatók segítségével minél szélesebb körben kezdhessék meg és gyakorolják a takarékoskodást a munkavállalók. Bár a javaslatról még nem tárgyaltak a döntéshozók, az ÖPOSZ friss kutatásában letesztelte, hogy a munkáltatók mit szólnának, ha elérhető lenne ez a konstrukció.

Az ábrán látható a munkáltatók véleménye, ami igen látványosan mutatja, hogy a többségüknek tetszene a szóban forgó megoldás: közel 60 százalékuk örülne a lehetőségnek és bevezetné a vállalatnál.

A Pénztárszövetség korábban a dolgozók véleményét is kikérte a felvetésről. Kiderült: tízből hat munkavállaló szintén örülne, ha az állam támogatása tovább gyarapítaná a munkáltatója által juttatott és saját erőből önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárban félretett összeget. 

A javaslat tehát az érintetteknek is szimpatikus, és ha bevezetik, komoly lökést adhat a hazai előtakarékosságnak.

Miért érdemes a pénztárakkal takarékoskodni?

 

Pár pontban összefoglaljuk az önkéntes nyugdíjpénztári megoldások előnyeit.

 

  • A nyugdíjcélú megtakarításokat pedig a válaszadók közel 50 százaléka a leghasznosabb juttatások egyikének tartja.
  • Az önkéntes pénztárak negyedévről negyedévre elért jó teljesítménye, attraktív, magas hozamai eleve vonzóvá teszi őket.
  • A megtakarításhoz járó 20%, akár 150 ezer forintos adókedvezmény miatt egyértelműen az egyik legversenyképesebb nyugdíjcélú megtakarításról van szó.
  • A befektetéseket profik kezelik, így a kasszák jelentős pénzügyi szakértelmet nem kívánva – a választható portfóliós rendszernek köszönhetően - akár több különböző pénzügyi konstrukciót nyújthatnak a tagság számára. A profi befektetési szakembereknek a szaktudására támaszkodva élethelyzetnek és várakozásoknak megfelelően tudatosan kezelhetőek a tagi befektetések.
  • Az önkéntes nyugdíjpénztárak alacsony, kontrollált költségekkel működnek, a díjterhelés mindössze 0,84 százalék. Valamint rugalmasak, a megtakarításra tagi kölcsönt lehet felvenni, sőt hitel fedezeteként is felhasználhatóak.
  • Aki időben kezdi a takarékoskodást önkéntes nyugdíjpénztárban, annak a 20% állami támogatás és a kamatos kamat hatására már havi tíz-húszezer forintos befizetés mellett is komoly vagyon gyűlhet össze a számláján. Annak is remek lehetőség a pénztár, aki már közelebb áll a nyugdíjhoz, hiszen az adókedvezmény teljes kihasználásával is komolyan gyarapítható a nyugodt jövőre félretett pénz.

Most pedig következzenek azok az érvek, amelyek az egészségpénztárak mellett szólnak.

 A legfontosabb megtakarítási célok ranglistáján az első négy helyre sorolt célok mindegyikére megoldást nyújt.

  • A dolgozók háromnegyede az egészségmegőrzésre fordítható keretet, munkáltatói juttatást a leghasznosabb juttatások közé sorolta.
  • Az egészségpénztárakkal a hazai háztartások legtöbb megtakarítási céljára egyszerűen és hatékonyan lehet spórolni. Az egész család támaszkodhat rá.
  • Az egészségpénztárakban nagyon népszerűek a pénztárak által finanszírozott egyre szélesebb körű szolgáltatások, sok pénztártag az egyéni befizetései utáni 20 százalékos adókedvezményre úgy tekint, hogy ennyivel is olcsóbban jut hozzá az egészségét biztosító termékekhez, szolgáltatásokhoz
  • A múlt évben az egészségkasszák szolgáltatási köre jelentősen kibővült, így a jól ismert gyógyszer, gyógyeszköz, vagy orvosi kiadások mellett az úgynevezett önsegélyezés keretében a tagoknak már módjuk van többek között a gyerekvállaláskor, vagy munkanélküliség esetén kiegészíteni jövedelmüket, innen finanszírozni a gyerekek tanulmányait egészén a diplomáig, vagy lakástörlesztésre, idősgondozásra költeni ebből a forrásból.
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://cafeteria.blog.hu/api/trackback/id/tr8913511081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása