Minden, ami pénz

Pénztártagnak lenni jó

2018/11/28. - írta: Cafeteriaguru

Aki év végéig lép, és megtakarít céljaira annak akár 150 ezer forintos adókedvezmény jár. Számtalan érv szól az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári előtakarékoskodás mellett.  

A következő hetek különösen lényegesek azoknak, akiknek fontos a jövőjük és szeretik a jó megoldásokat. Egyrészt azért, mert a pénztári befizetésekre - legyen szó önkéntes nyugdíjpénztárról vagy egészségkasszáról - 20 százalékos, maximum 150 ezer forint adó-visszatérítés jár. Másrészt az év végéig történő befizetésekkel lehet maximalizálni ezt a kedvezményt. Nem beszélve arról, hogy a megtakarításunk összege növekszik a befizetéseknek köszönhetően.

Az adókedvezmény miatt minden évben az utolsó negyedév a legmozgalmasabb a pénztáraknál, ekkor érkezik a legtöbb egyéni befizetés. Már az év első kilenc hónapjában kitettek magukért a pénztártagok ezen a téren. Az év végi befizetés és a hozzá kapcsolódó adókedvezmény viszont nem csak nekik, de azoknak is kiváló lehetőség, akik még nem kezdték meg a pénztári takarékoskodást. Akinek van rá lehetősége, most különösen érdemes csatlakoznia a pénztártagok milliós táborához és belefognia a megtakarításba.

A pénztártagoknak munkáltatójuk is nyújthat segítséget azzal, hogy a fizetés mellett pénztári hozzájárulást biztosít a számukra. Jövőre is lesznek a vállalati hozzájárulásokat érintő adóváltozások, amelyek közelebbről megnézve nagyon kedvezőek. A dolgozók pénztári tagságához adható munkáltatói hozzájárulásokra ugyanaz az adóterhelés vonatkozik majd, mint a fizetésekre. A Pénztárszövetség szerint azonban így is az egyik legkedvezőbb juttatási forma marad a pénztári tagsághoz adott vállalati hozzájárulás. Ez ellentmondásosnak tűnhet, de nem az. A dolog lényege, hogy 2019-től munkáltatói hozzájárulás után adójóváírást is igénybe lehet majd venni. Ezért továbbra is az egyik legkedvezőbb juttatás lesz a pénztári hozzájárulás. Kedvezőbb, mintha a munkáltató bérként fizetné ki a rendelkezésére álló összeget. Ez az alábbi ábrán is látható, az derül ki belőle, hogy melyek lesznek jövőre a leghatékonyabb juttatások. Egyértelműen látszik, hogy a pénztári hozzájárulás köztük van.

A Pénztárszövetség szerint így jövőre felértékelődik a munkáltatók szerepe a dolgozók takarékoskodásában. A szervezet bízik abban, hogy a munkáltatók lépni fognak és egyre több alkalmazottnak nyújtanak támogatást a pénztári megtakarításhoz, emellett egyre több alkalmazott válik pénztártaggá és kezdi meg a takarékoskodást az adókedvezmény segítségével. Akik pedig már tagok, folytatva az eddigi trendet, egyéni befizetéseikkel újból bizonyítják a pénztárakba vetett bizalmukat.

 

2019 pénztári juttatások

 

A 2019. évtől várható adószabályok pénztárakat érintő szabályainak rövid áttekintése

A 2018. november 13-án elfogadott adótörvények több pénztári juttatási formát érintettek, így a pénztári munkáltatói hozzájárulás és adomány, célzott szolgáltatás, valamint az önsegélyezés szabályozását. A főbb változások röviden:

Pénztári munkáltatói hozzájárulás és adomány

  • A pénztári munkáltatói hozzájárulás és adomány egyaránt jövedelemként adózik, azaz
    • a munkáltató 21%
    • a munkavállaló 33,5% adót fizet utána.

A dolgozó adóját a munkáltató a juttatásból vonja le, a pénztártag egyéni számlájára a juttatás nettó értéke kerül.

A pénztártag a számára biztosított pénztári juttatás után is igénybe veheti a számára járó 20%, évente akár 150 ezer forint adókedvezményt (ahogy – a megszokottak szerint - egyéni befizetései után is).

Célzott szolgáltatás

  • A pénztári egészség- és nyugdíjpénztári ún. célzott szolgáltatás egyes meghatározott juttatásnak minősül és csak a munkáltató adózik utána. (Kivéve, ha önsegélyező szolgáltatásról van szó)
    • A munkáltató adóterhe 40,71%
    • A pénztártag nem kell, hogy adót fizessen utána (és adókedvezményre sem jogosítja)
    • A juttatás nem az egyéni számlára, hanem egy elkülönült támogatási alapba/számlára kerül, innen vehető igénybe a támogató által juttatni kívánt szolgáltatás
Infogram
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://cafeteria.blog.hu/api/trackback/id/tr9014400014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása