Minden, ami pénz

Mennyit kellene félretenni?

2018/12/03. - írta: Cafeteriaguru

Kevesebb mint 10 ezer vagy több mint 40 ezer?

Meglehetősen eltérően látják a magyarok azt, hogy havonta mekkora megtakarítással érdemes felkészülni a nyugdíjas évekre. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (Pénztárszövetség) idén készített egy felmérést, amely egyebek mellett erre is kitért.

A lényeg, hogy a válaszadók 43 százaléka szerint maximum 10 ezer forinttal is meg lehet alapozni az anyagi szempontból biztos időskort. Ugyanakkor 28 százalék azt mondta, hogy legalább 11-40 ezer forintra van szükség ehhez havonta. A megkérdezettek szintén jelentős része, 29 százaléka viszont több mint havi 40 ezer forintos megtakarítást tartana szükségesnek.

mennyit.JPG

Az helyzet pedig az, hogy ebben a kérdésben talán nincs is általános igazság. Persze a félretett pénz mindig jól jön, abból soha nem lehet túl sok, de egy konkrét ideális összeg megnevezése helyett a szakértők általában azt javasolják, a megtakarítást mindig igazítsuk élethelyzetünkhöz.

A Magyar Nemzeti Bank szakértői a jövedelem 3-9 százalékát javasolják félretenni. A pénztári szakértők pedig rendre az emelik ki, hogy hogy minél korábban vág bele valaki a spórolásba, annál kisebb összegekkel érheti el célját, hiszen hosszútávon a befizetéseit az elérhető adókedvezmény és a kamatos kamat is növeli.

Apropó adókedvezmény: az idei évből hátralevő pár hét különösen kiváló alkalmat ad az előtakarékosság megkezdésére vagy folytatására és a 20%, akár 150 ezer forintos állami támogatás kihasználására. Dr. Kravalik Gábor a Pénztárszövetség elnöke szerint akiknek belefér a családi költségvetésébe a takarékoskodás, azoknak érdemes most befizetniük a megtakarításra szánt összeget pénztári számlájukra. „Akik még nem pénztártagok, azok sem késtek még le az állami támogatás kihasználásáról. Nekik érdemes az év végéig belépniük egy-egy pénztárba és megtakarításba fogniuk a kiszámítható jövőre készülésüket támogató állami kedvezmény kihasználása érdekében”

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://cafeteria.blog.hu/api/trackback/id/tr2314408182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása