Minden, ami pénz

K&H alapok kezelője: eltűnt két rizikófaktor, kedvezőek a kilátások

2021/02/12. - írta: Cafeteriaguru

Két kockázattal kevesebb: véget ért az amerikai elnökválasztás miatti bizonytalanság és a járványhelyzetnek is látják a végét a befektetők. Mindez kedvező hangulatot teremt a piacokon – derül ki a K&H alapok kezelőjének összeállításából. Továbbra is jó hozammal kecsegtetnek a részvénypiacok, elsősorban az amerikai és a távol-keleti porond tűnik vonzónak.

Tulajdonképpen új időszak kezdődött január 20-án, a piacokat ugyanis bizonytalanság jellemezte a múlt év végén az amerikai elnökválasztás miatt. Emellett a járvány alakulása miatt is aggódtak a piaci szereplők. „Mostanra ez a két nagy kockázat lényegében kikerült a rendszerből. Az amerikai elnökválasztást a piacbarátabb, kiszámíthatóbb politikát ígérő Joe Biden nyerte. Közben pedig egyre több vakcina jelenik meg világszerte és elindultak az oltási programok, emiatt, ha halványan is, de látszik az alagút vége" - mondta Hajósi Péter, a KBC alapok kezelőjének befektetési igazgatója.

Több jó hír érkezett, de kockázat is
Az amerikai belpolitikai változások eredményeként a demokraták nem csak az elnöki posztot szerezték meg, hanem többségben vannak a szenátusban és a kongresszusban is, vagyis a teljes spektrumban demokrata fölény alakult ki. "Ennek ellenére azért erősen korlátozott a mozgástere a döntéshozóknak, így Joe Bidennek is" - tette hozzá Hajósi Péter. Az viszont biztos, hogy a tervezet gazdaságélénkítő csomag - amelynek összege a megközelítheti a 2000 milliárd dollárt - simábban kaphat zöld utat, mintha nem lennének többségben a demokraták. Szintén valószínűsíthető, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed támogató monetáris politikát folytat majd a következő időszakban,

Ami piaci szempontból fontos, hogy az amerikai döntéshozás sokkal kiszámíthatóbb lesz, mint Trump idején. A kereskedelmi háborúban átgondolás következi, az Egyesült Államok várhatóan több országgal megegyezik, az viszont valószínűsíthető, hogy a Kínával szembeni konfliktus megmarad. Korábban a demokrata győzelem esetén a piacon attól is tartottak, hogy adóemelések lesznek. Emellett attól, hogy az új vezetés nekimegy a technológiai cégeknek, ám ez rövid távon nem várható.

"Tehát a járvány alakulása, a vakcinák megjelenése, valamint az amerikai belpolitikai fejlemények kedvezőek a részvénypiacok számára. az is jó hír, hogy az amerikai cégek tavalyi negyedik negyedéve jól sikerült. Elsősorban az amerikai és távol-keleti részvények iránti kereslet növekedhet meg, mivel mindkét térségben megfelelőnek tűnik a járványkezelés, a távol-keleti gazdaságok pedig a kilábalás nyertesei lehetnek" - fogalmazott a szakember.

Persze vannak kockázatok is – hívta fel a figyelmet Hajósi Péter. Mégpedig az, hogy előbb-utóbbi felüti fejét az infláció az amerikai gazdaságban. Rövid távon még nem kell ettől félni és a befektetők egyelőre nem tartanak tőle, de számolni kell vele már középtávon is.
Összességében Hajósi Péter szerint tehát a befektetések tekintetében továbbra is a részvénypiacok rejtenek növekedési potenciált, azon belül is főként az amerikai és távol-keleti papírok. Érdemes kisebb-nagyobb lépésekkel, diverzifikált portfólión keresztül megtakarítani. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://cafeteria.blog.hu/api/trackback/id/tr416424442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása