Minden, ami pénz

Spórolunk? Spórolunk! Spóroljunk!

2016/02/05. - írta: Cafeteriaguru

6 fontos tény, amit még nem hallottál

Pompás adatokkal szolgál egy friss kutatás arról, hogy ki, mire, miért spórol. Pontokba szedtük az Önkéntes Országos Pénztárak Szövetsége megrendelésére készült felmérés legérdekesebb eredményeit.

cafeteria_blog2.PNG

 1. A dolgozók 60 százaléka takarékoskodik

Sokan érzik úgy, hogy kevés a pénzük, de a kutatás alapján, ha kicsit is, de igyekszünk gyűjteni, részben nyugdíjcélra is.

2. Te mire gyűjtesz? A többiek ezekre:

A megkérdezettek elsőként lakásra spórolnak, utána a váratlan egészségügyi kiadást tartják a legfontosabbnak, majd a tanulás következik.

A nyugdíjat a negyedik legfontosabb megtakarítási célként jelölték meg a válaszadók.

3. Jól akarunk élni nyugdíjasként is

Hiába csak a negyedik a rangsorban, minden harmadik takarékoskodónak van kimondottan nyugdíjcéli megtakarítása, 22 százalékuk pedig önkéntes nyugdíjpénztárban gyűjt jövőjére.

4. Sokan számíthatunk a munkaadónkra

Tízből hat dolgozó kap cafetériajellegű - azaz béren kívüli juttatást - a munkahelyén, minden tízedik munkáltató anyagilag is beszáll a munkatársak önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításába. Az önkéntes nyugdíjpénztári tagok háromnegyedének van cafetériája, tízből négyen kapnak munkáltatói hozzájárulást is.

5. Akinek még nincs, szeretne

A kutatás szerint az önkéntes nyugdíjpénztári tagsághoz történő munkáltatói támogatást az ilyen juttatásban nem részesülő dolgozók kétharmada szívesen fogadná. Főleg, ha extra juttatásként járna ez, a válaszadók 41 százaléka csak akkor szeretné a céges nyugdíj-kiegészítést, ha a fizetése ugyanannyi maradna.

6. Szja csökkenésből is lehet nyugdíj megtakarítás

Idén egy százalékkal csökkent a személyi jövedelemadó kulcsa, ami önmagában bértöbbletet eredményez. Ha a munkáltató is befizetne a dolgozó így létrejött nettó bértöbbletével egyenlő összeget, akkor a dolgozók fele nyugdíjra fordítaná a kis bérnövekményt. Tízből ketten, a megkérdezettek 19 százaléka mondta, hogy az szja-csökkentésből fakadó bértöbbletet biztosan betenné az önkéntes nyugdíjpénztárába.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://cafeteria.blog.hu/api/trackback/id/tr638361460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása