Minden, ami pénz

Zsebbe vágó változás jön

2016/06/24. - írta: Cafeteriaguru

Mivel az új cafeteriarendszerben - ellentétben az eddigi rendszerrel - a munkáltatók kisebb (49,98%) kedvezménnyel támogathatják a dolgozók egészségpénztári tagságát, a kasszák tagjai megérezhetik a változást. Az egészségpénztári megtakarítás például számos egészséggel összefüggő kiadás mellett gyógyszervásárlásra is költhető. Többszázezer ember számára ma a munkáltatói gondoskodás az az eszköz, mely révén gyógyszereiket, egészségügyi költéseiket ki tudják fizetni.

A cafeteriarendszer átalakítása

érzékenyen érinti a pénztártagokat, akiknek a 82 százaléka nem ért egyet azzal, hogy az öngondoskodást kivették a cafeteriarendszerből.

Hogy mit is mondanak minderről, arról szól az előző posztunk, ami itt olvasható.

A cafeteriarendszer átalakítása a pénztártagok számára a mindennapokban is zsebbe vágó változást jelent. Eddig ugyanis az egészségpénztári tagoknak a munkáltató kedvezményes adózással támogatást adhatott a cafeteriakeret részeként, ezzel is bővítve a juttatási csomagot. Ez az adóteher nő jövőre mintegy 15 százalékkal. Rengeteg embert érint ez, hiszen az egészségpénztárak taglétszáma meghaladja az egymillió főt, sőt a tagok szolgáltatásokat igénybe vevő hozzátartozóival együtt közel hárommillió embert napi egészséggel kapcsolatos egyes kiadásait fedezik.

A pénztártagok jelentős részét munkáltatója támogatja az egészségcélú előtakarékosságban.

Az ÖPOSZ éppen ezért tárgyalásokat kezdeményezett a kormánnyal a nemrég elfogadott cafeteriaszabályok módosításáról. Azt szeretnék elérni, hogy a közel 50 százalékos vállalati adóteher enyhüljön és a munkáltatóknak 2017-ben is legyen lehetőségük kedvezményesen támogatni a munkavállalók egészség- és nyugdíjcélú megtakarításait, tehát

az öngondoskodás kapjon kiemelt támogatást.

A szervezet azt is javasolja,hogy az egyéni pénztári befizetések adókedvezménye, a 20 százalékos adó-jóváírás mértéke 2017-től legalább 10 százalékponttal azaz 30 százalékra emelkedjen.

A munkáltatói támogatás és az  egyéni adókedvezmény kettősével ugyanis sikeresen ösztönözhető az egészségügyi öngondoskodás.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://cafeteria.blog.hu/api/trackback/id/tr628837012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása